Кантарджиев обясни защо заведенията са опасни

Лошата ситуация в последните дни е резултат от липса на контрол

Кантарджиев обясни защо заведенията са опасни | StandartNews.com

„Изследване на университет в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на седмо-осмо място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните", заяви в интервю за Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той изрази мнение, че поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре. Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата.

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

„Когато ние учехме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно, нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай