Какво става в Ахелой? Има ли нашествие на германски антиваксъри?

Според сп. "Шпигел" черноморският град Ахелой е предпочитан, там никой не спазва мерки

Какво става в Ахелой? Има ли нашествие на германски антиваксъри? | StandartNews.com

Германски граждани, които са против ковид мерките и ваксините, масово се заселват в България, се казва в статия в сп. „Шпигел”, излязла преди дни.

Според публикацията черноморският град Ахелой е предпочитан, тъй като там никой не спазва мерки.

Противници на ваксините и на COVID мерките откриват в България място, на което могат да си върнат частично ограбената свобода, разказва германското издание в обширния си материал. Списанието посочва град Ахелой като притегателна точка за германски противници на ваксините. Според автора на материала германските граждани живеели в конкретен затворен комплекс.

От две години там живее и Димитър, който също е прочел статията. „Няма такова нещо, то има и чехи тук има и поляци, има и руснаци и украинци”, заявява пред Нова телевизия Димитър Горанов.

Белгиецът Ханс Бекман живее у нас от две години. Мъжът познава няколко заселили се в България германци. Казва, че все повече чужденци избират страната ни, а причината била по-евтиният живот. „Тук не са много, в Поморие са повече. В Поморие живеят около 30-40 човека. Хората, които знам от Поморие, имат там къщи и всяка седмица се срещат помежду си. Много германци живеят в Каварна”, обяснява Ханс Бекман.

Самият той се е ваксинирал наскоро в „Слънчев бряг”. „Ако отидете сега до магазина те ще попитат за документа, но никой не пита за паспорт. Като те видят два пъти и после те пускат свободно”, обяснява Ханс Бекман.

Той не крие, че според него, ковид мерките в България са занижени. „Това е проблемът в Централна Европа, където не е така лесно. Например ето сега за Коледа там не е позволено да се събират повече от двама души”, казва Бекман.

Според „Шпигел” живеещите у нас германци се събирали на традиционен брънч в ресторант край морето. „Не, не са антиваксъри, повечето са с ваксини, другите са със сертификат за антитела”, заявява Гергана Тодорова - служител в ресторант. Тя е категорична, че още от вратата посетителите на ресторанта показват сертификатите си.

Статията е повод за дискусии в Ахелой. Жителите на града обаче не вярват в нейната достоверност и се надяват туризмът и икономиката у нас да се подобрят. „Ние сме възрастни хора и никъде не ходим, по-младите пазаруват, а ние стоим вкъщи, защото не сме ваксинирани”, признава Мария Михова, жител на Ахелой. 

В края на материала си списанието допълва, че България е рекордьор по смъртни случаи от коронавирус в цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай