Вторник,

Какво става ако ни атакуват грип и ковид? Отговаря вирусолог

От: Рачо Рачев -
424
Какво става ако ни атакуват грип и ковид? Отговаря вирусолог
A
A
A

Случаите на едновременно заразяване с грип и коронавирус не са необичайни. Грипът може да помогне като повиши изявата на входната врата на ковид. Има хипотеза, че в първите месеци на 2020 г. когато са циркулирали едновременно, грипът е помогнал на ковид. Според друга публикация обаче когато са заедно, никога не се намират на едно място в белия дроб. Грип "Камбоджа" не е по-опасен от всеки друг грип. Това обясни пред НоваНюз вирусологът проф. Радостина Александрова по повод информациите за поява на 18 случая на новия грип у нас.

По думите й грипът може да бъде сериозно заболяване. "Целта е 3/4 от уязвимите групи да се ваксинират. Ефективността на ваксината варират от 40% до 60%. Поставянето й намалява от 30% до 60% риска от усложнения. Имаме ниско ваксинационно покритие и за грип", сподели тя. И допълни, че всяка година 15-20% от населението на Земята се инфектира с грип.

"От 1952 година насам има система за надзор към СЗО - повече от 120 лаборатории в много страни целогодишно следят грипния вирус. Два пъти в годината се събира комитет, който обсъжда какво да съдържа бъдеща ваксина", обясни медикът. Според нея стихването на ковид вълната може би няма да стане едновременно във всички страни.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com