Какво ще затварят, ако има Делта-вълна

Здравното министерство готово с екшън план

Какво ще затварят, ако има Делта-вълна | StandartNews.com

Екшън план при нова вълна коронавирус изработи здравното министерство. В него са разписани критериите за въвеждане на конкретни мерки и ограничения. Те са на базата на броя заразени на 100 хиляди население,  на процента положителни проби и най-вече на фактически болните и хората, настанени в лечебни заведения. Това обясни пред БНР съветникът на здравния министър, епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова.

Работата по плана е приключена и предстои той да бъде представен.

Документът казва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани. Епидемиологът обясни, че няма да има повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани, за разлика от миналото лято.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция.

Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим.  „При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още проф. Кожухарова.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката.

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. “, категорична бе проф. Кожухарова. По думите й публични обекти и пространства  ще се затварят само в крайна нужда.

Много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, съобщи съветникът на здравния министър.

Проф. Кожухарова обясни, че се залага на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай