Вторник,

Какво ще стане, ако не се ваксинираме

От: Стандарт -
Какво ще стане, ако не се ваксинираме
A
A
A

Ваксините са единствената ни възможност за създаване на колективен имунитет. Ако я пропуснем, ще влезем в ендемия, т.е. на отделни места заразата ще продължи да съществува с години, предупреди акад. Богдан Петрунов, който е алерголог и имунолог.

„Затова много сериозно трябва да се отнесем към ваксината. Ако не се ваксинираме масово срещу COVID-19, ще влачим заразата много месеци и години“, добави той пред Нова тв. 

„Имаме вече един модел на имунитета при заболяването. До осмия месец ще имаме много добре създаден клетъчен имунитет въз основа на паметовите клетки и на тези клетки – убийци, които унищожават вируса. По същия начин действа и ваксината. Осем месеца след имунизацията хората са защитени“, уверява ученият. 

Трябва да се изчака поне една година, за да се види какъв ще е имунитетът, добави той.

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на Националния център по заразни и паразитни болести и чакам съобщението от РЗИ, за да разбера кога ще се имунизирам“, сподели академикът. 

"Всеки българин трябва да разбере, че това е единствения начин да излезем от тази пандемия. Без тази ваксина, която ще стимулира колективния имунитет, ще сме в това състояние още много месеци и години“, добави той.

„Нямам страх от ваксините. Вярвам в науката и медицината. Понеже много добре съм запознат с това какво представляват, тъй като 50 години съм се занимавал с производство на ваксини. Ясно ми е каква е възможността на тези ваксини да ни спасят“, заяви бившият шеф на НЦПБ. 

„Няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде реакции, но те даже не са странични. Това е реактогенност, т.е. реакция на организма към препарата. Тя е съобразно нашата чувствителност. Това не са странични реакции“, добави той.

„Няма данни за вредно влияние върху организма. Затова съм напълно спокоен“, сподели ученият. 

„С ваксините не се вкарва нищо живо в човешкия организъм, а една изкуствено създадена РНК платформа, която е натоварена с генетичен материал от вируса. Не виждам опасност. Тази РНК много бързо се разгражда, след като достави антигена в организма. Освен това по никакъв начин не взаимодейства с ДНК. Няма основание за какъвто и да било страх“, уверява той.

„Не съм съгласен с твърдението на Люк Монтание, че коронавирусът е изкуствено създаден. Виждал съм пазара в Ухан и знам, че е напълно възможно да възникне такъв вирус“, каза още акад. Петрунов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички