Неделя,

Какво ще стане, ако не се ваксинираме

От: Стандарт -
231
Какво ще стане, ако не се ваксинираме
A
A
A

Ваксините са единствената ни възможност за създаване на колективен имунитет. Ако я пропуснем, ще влезем в ендемия, т.е. на отделни места заразата ще продължи да съществува с години, предупреди акад. Богдан Петрунов, който е алерголог и имунолог.

„Затова много сериозно трябва да се отнесем към ваксината. Ако не се ваксинираме масово срещу COVID-19, ще влачим заразата много месеци и години“, добави той пред Нова тв. 

„Имаме вече един модел на имунитета при заболяването. До осмия месец ще имаме много добре създаден клетъчен имунитет въз основа на паметовите клетки и на тези клетки – убийци, които унищожават вируса. По същия начин действа и ваксината. Осем месеца след имунизацията хората са защитени“, уверява ученият. 

Трябва да се изчака поне една година, за да се види какъв ще е имунитетът, добави той.

„Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на Националния център по заразни и паразитни болести и чакам съобщението от РЗИ, за да разбера кога ще се имунизирам“, сподели академикът. 

"Всеки българин трябва да разбере, че това е единствения начин да излезем от тази пандемия. Без тази ваксина, която ще стимулира колективния имунитет, ще сме в това състояние още много месеци и години“, добави той.

„Нямам страх от ваксините. Вярвам в науката и медицината. Понеже много добре съм запознат с това какво представляват, тъй като 50 години съм се занимавал с производство на ваксини. Ясно ми е каква е възможността на тези ваксини да ни спасят“, заяви бившият шеф на НЦПБ. 

„Няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде реакции, но те даже не са странични. Това е реактогенност, т.е. реакция на организма към препарата. Тя е съобразно нашата чувствителност. Това не са странични реакции“, добави той.

„Няма данни за вредно влияние върху организма. Затова съм напълно спокоен“, сподели ученият. 

„С ваксините не се вкарва нищо живо в човешкия организъм, а една изкуствено създадена РНК платформа, която е натоварена с генетичен материал от вируса. Не виждам опасност. Тази РНК много бързо се разгражда, след като достави антигена в организма. Освен това по никакъв начин не взаимодейства с ДНК. Няма основание за какъвто и да било страх“, уверява той.

„Не съм съгласен с твърдението на Люк Монтание, че коронавирусът е изкуствено създаден. Виждал съм пазара в Ухан и знам, че е напълно възможно да възникне такъв вирус“, каза още акад. Петрунов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com