Понеделник,

К-19 влезе в Северна Корея. Ким бесен, хвърчат глави

От: стандарт -
15942
К-19 влезе в Северна Корея. Ким бесен, хвърчат глави
A
A
A

Стана ясно какво е искал да каже севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който на 30 юни обяви, че страната страда от "голяма криза".

Коронавирусът е влязъл в Северна Корея, заяви Джеймс Хоар, бивш британски дипломат в Пхенян, цитиран от лента.ру.

Ким Чен Ун заяви още, че някакви държавни лица са пренебрегнали важни решения, с които не са успели да обезпечат сигурността на държавата и гражданите. После уточни, че те веднага са били уволнени, което сигурно е най-малкото, което им се случило, особено като се има предвид рагневения му поглед. 

Според Хоар това изказване на севернокорейския лидер е сигурното доказателство, че коронавирусът е плъзнал в страната, която досега беше единствената  в света без заразени.

Как е влязъл вируса? Най-вероятно е попаднал чрез хората или товарите, които идват от Китай, но е изпуснат от граничните власти, смята Хоар.
Дипломатът обаче твърди, че сега големият въпрос е как ще бъде овладяна епидемията в страната, в която системата за здравеопазване е години назад. Той разказва, че още през 1978 година са били забранени всякакви международни списания, а местните медици са молили дипломатите да им ги носят през Червения кръст.

От началото на века пък никой от медицинския персонал не е изпращан в чужбина за повишаване на квалификацията. Дипломатът се съмнява, че в болниците има дори един респиратор или друго специализирано оборудване, необходимо за лечениие на COVID-19.

Именно затова Ким направи всички възможно да предотврати проникването на вируса. Той се е надявал да спаси положението поне докато започне ваксинацията, която заради желязната дисциплина щеше да се извърши набързо. За съжаление обаче в Корея ваксина няма, дори от Русия или Китай, каза дипломатът. Той добави, че не може да си представи с какви размери може да се развихри заразата там.

 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички