К-19 влезе в Северна Корея. Ким бесен, хвърчат глави

Какво следва - няма ваксина, няма обучен персонал

К-19 влезе в Северна Корея. Ким бесен, хвърчат глави | StandartNews.com

Стана ясно какво е искал да каже севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който на 30 юни обяви, че страната страда от "голяма криза".

Коронавирусът е влязъл в Северна Корея, заяви Джеймс Хоар, бивш британски дипломат в Пхенян, цитиран от лента.ру.

Ким Чен Ун заяви още, че някакви държавни лица са пренебрегнали важни решения, с които не са успели да обезпечат сигурността на държавата и гражданите. После уточни, че те веднага са били уволнени, което сигурно е най-малкото, което им се случило, особено като се има предвид рагневения му поглед. 

Според Хоар това изказване на севернокорейския лидер е сигурното доказателство, че коронавирусът е плъзнал в страната, която досега беше единствената  в света без заразени.

Как е влязъл вируса? Най-вероятно е попаднал чрез хората или товарите, които идват от Китай, но е изпуснат от граничните власти, смята Хоар.
Дипломатът обаче твърди, че сега големият въпрос е как ще бъде овладяна епидемията в страната, в която системата за здравеопазване е години назад. Той разказва, че още през 1978 година са били забранени всякакви международни списания, а местните медици са молили дипломатите да им ги носят през Червения кръст.

От началото на века пък никой от медицинския персонал не е изпращан в чужбина за повишаване на квалификацията. Дипломатът се съмнява, че в болниците има дори един респиратор или друго специализирано оборудване, необходимо за лечениие на COVID-19.

Именно затова Ким направи всички възможно да предотврати проникването на вируса. Той се е надявал да спаси положението поне докато започне ваксинацията, която заради желязната дисциплина щеше да се извърши набързо. За съжаление обаче в Корея ваксина няма, дори от Русия или Китай, каза дипломатът. Той добави, че не може да си представи с какви размери може да се развихри заразата там.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай