Израел свали 20 пътници от самолета за Русия. Защо?

Нямали специални разрешителни

Израел свали 20 пътници от самолета за Русия. Защо? | StandartNews.com

е нямали нужното разрешение да пътуват до „червени“ държави 

Граждани, които се опитали да излетят от Израел до държави от „червения“ епидемиологичен списък без специално разрешение, са били свалени днес от борда на самолета, заяви премиерът на Израел Нафтали Бенет, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

От самолета за Русия са били свалени повече от 20 пътници, които нямали нужното разрешение от специалната комисия, каквито са изискванията на израелското правителство, предава БНР.

Пътуването до „червени“ държави е възможно само с разрешение и искам да съобщя, че хора, които се опитаха да избегнат това, бяха свалени от борда на самолетите, каза Бенет преди началото на редовното правителствено заседание.

В началото на седмицата Израел удължи срока на забраната за пътуване до 6 държави с високо ниво на заболеваемост. За пътуване до Русия, Аржентина, Бразилия, ЮАР, Мексико и Индия е необходимо разрешение от специална комисия, в противен случай нарушението на това изискване се тълкува като криминално и административно правонарушение и се наказва с глоба в размер на 5 000 шекела (над 1500 долара).

Контролът за изпълнението на тези изисквания е възложен на полицията и на управлението по миграция.

От 29 юни всеки пътуващ в чужбина гражданин на Израел на възраст над 16 години е длъжен да попълни и подпише декларация, че няма да посещава държави, забранени в инструкциите на здравното министерство или трябва да предостави разрешение от комисията за изключителна необходимост за пътуването до съответната държава. На авиокомпаниите им е забранено да качват на борда на самолета пасажери без съответните декларации.

Премиерът Нафтали Бенет призова  гражданите да носят маски на закрито и да избягват скупчване на хора в ограничени пространства, за да се предотврати разпространението на новите щамове на коронавируса.

Той предупреди, че ако гражданите на Израел не изпълнят предписанията и заболеваемостта продължи да расте, кабинетът ще разгледа „възможността за връщане на някои от ограниченията в рамките на зеления пропуск (сертификат за пълна ваксинация).

Премиерът съобщи, че след призива за ваксиниране на децата между 12 и 16-годишна възраст тази седмица вече 100 000 тийнейджъри от тази възрастова група са получили първата доза ваксина. Бенет призова всички, които все още не са се ваксинирали, да се запишат „още днес“.

„Остават пет дни за първата игла с ваксината, с която разполагаме и чийто срок на годност изтича“, каза той.

Израел беше напълно затворен за чуждестранни туристи от март 2020 г. От май тази година в страната могат да влязат ограничен кръг организирани групи ваксинирани туристи от държави с ниско ниво на заболеваемост. На 25 юни Министерството на здравеопазването върна отмененото по-рано предписание за носене на маска на закрито заради ръста на новозаразените. Властите планират от 1 август да разрешат и индивидуалните посещения на лица със сертификат за ваксинация от държави, утвърдени от здравното министерство на страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай