Четвъртък,

Израел извади отчайващ доклад за Pfizer и Делта варианта

От: стандарт -
814
Израел извади отчайващ доклад за Pfizer и Делта варианта
A
A
A

Ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech е само 39% ефективна в Израел, където Делта вариантът е вече доминиращ щам, но въпреки това осигурява силна защита срещу тежки заболявания и хоспитализация. Това твърди нов доклад на здравното министерство на страната, цитиран от CNBC.

Процентът на ефикасност, който се базира на неопределен брой хора в периода между 20 юни и 17 юли, е доста по-нисък от предишна оценка преди две седмици за ефективност от 64% и е в конфликт с данни от Великобритания, които пък установяват, че тази ваксина е била 88% ефективна срещу симптоматично заболяване, причинено от Делта варианта.

Въпреки това двудозовата ваксина все още работи много добре за предотвратяване на сериозно заболяване на хората, демонстрирайки 88% ефективност срещу хоспитализация и 91% ефективност срещу тежки заболявания, според последните израелски данни.

"Трябва да помним, че с времето ефективността на тези ваксини може да отслабне“, посочи д-р Исак Богоч, професор по инфекциозни болести в университета в Торонто.Той подчерта, че ваксините все още са много ефективни за предотвратяване на тежка инфекция, като помагат на болничните системи да не се претоварват в студените месеци.

"Казвайки това, все още сме в ерата на Covid и всичко може да се случи“, допълни той."Трябва да сме подготвени и трябва да сме чевръсти, че хората може да се нуждаят от бустерна доза в даден момент. Това стриктно наблюдение, което се случва в страни като Израел, Великобритания и други части на света, ще бъде много полезно при управлението на политиката, ако и когато имаме нужда от бустери", заключи д-р Исак Богоч.

Делта вариантът, който вече е в повече от 104 държави, притеснява здравните власти в САЩ, тъй като те виждат повече инфекции, които се наблюдават при напълно ваксинирани хора, въпреки че тези инфекции са по-леки.

Главният медицински директор на Белия дом д-р Антъни Фаучи заяви, че напълно ваксинираните хора може да помислят за носене на маски на закрито като предпазна мярка срещу бързо разпространяващия се вариант в САЩ.

"Това е нещо, което очевидно не искаме да виждаме", каза Фаучи в сряда, отбелязвайки така наречените "пробивни" инфекции.

"Делтата вариантът очевидно се различава от вирусите и вариантите, с които сме имали опит преди. Той има изключителна способност да се предава от човек на човек".Д-р Пол Офит, който съветва Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за Covid ваксините, пък каза, че въпреки, че ваксините все още осигуряват отлична защита срещу тежки заболявания и смърт, те може да не работят добре срещу леки случаи или разпространение на болестта сред други.

Той призова повече американци да се ваксинират, посочвайки, че вариантът Делта е силно заразен вирус и имунизацията ще помогнат на хората да не се разболеят сериозно. В момента по-малко от половината от населението на САЩ е напълно ваксинирано, според данните Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Това е богата и плодородна почва за вируса да продължи да се възпроизвежда и да продължава да създава варианти, които евентуално стават все по-устойчиви на ваксините", каза той.

Последният доклад от Израел - страната, която започна да ваксинира населението си преди много други, вероятно ще подкрепи аргументите на производителите на лекарства, че в крайна сметка хората ще трябва да получат бустерна ваксинационна доза, за да се предпазят от нововъзникващите варианти.

По-рано този месец компанията Pfizer заяви, че започва да забелязва намаляващ имунитет от двудозовата си ваксина и сега планира да поиска разрешение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за бустер доза. Федералните служители обаче казват, че в момента напълно ваксинираните американци не се нуждаят от допълнителни дози.

В изявление пред бизнес телевизия CNBC от компанията Pfizer заявиха, че остават уверени, че двудозовият режим е защитен срещу коронавируса и неговите варианти.

Все пак компанията посочи, че трета доза може да бъде полезна, след като анализът от проучването на "Фаза 3" показва спад в ефикасността срещу симптоматична инфекция след четири до шест месеца.

"Първоначалните данни за трета доза от настоящата ваксина показват, че бустер доза, дадена поне 6 месеца след втората доза, предизвиква високи неутрализиращи титри срещу първоначалния вариант и Бета варианта на коронавируса, които титри са 5 до 10 пъти по-високи, отколкото след двете първоначални дози", казаха още от Pfizer.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички