Излизаме ли от пика на четвъртата вълна

Специалистите предупреждават, че е рано да се говори за трайна тенденция

Излизаме ли от пика на четвъртата вълна | StandartNews.com

Страната излиза от пика на четвъртата COVID вълна, но е рано да се говори за трайна тенденция. Това е оценката на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя уточни, че вече има 2 области, които отново са в жълто на картата. Ситуацията в болниците обаче остава тежка, а през последното денонощие починаха още 88 болни.

Само за ден заболеваемостта в страна спада с 43 единици – от 820, до 777 заразени на 100 хиляди души. А броят на излекуваните за последното денонощие е значително по-голям от този на регистрираните новозаразени.

„Тенденцията стабилно е надолу. Но е много важно да се знае, че всичко си зависи от нас и нашето спазване на мерките“, заяви проф. Ива Христова.

Кърджали е една от областите, които минаха в жълто и Търговище. Заболеваемостта в тях отново е под 250 хиляди на 100 хиляди души население.

След наше запитване обаче от здравното министерство заявиха, че не се предвижда облекчаване на мерките, дори в областите със спад на новите случаи. Така изискването за зелен сертификат остава в сила и в тях. А математици предупреждават, че е рано за отпадане на мерките.

„70-75 процента може би вече са защитени, но това, ако сме много оптимисти. Никой всъщност не може да ви каже кога ще свърши тази епидемия. Не сме наясно доколко имунитета, който се получава е траен, заради новите варианти“, заяви математикът Лъчезар Томов.

Наша проверка показа, че в началото на тази седмица интересът към тестването за антитела е значително по-малък от предходната, когато здравните власти разрешиха наличието им да е основание за зелен сертификат.

Във филиалите на тази лаборатория в страната от сутринта до обяд са направени около 3800 теста за антитела. Оказва се обаче, че много малък процент от резултатите са достатъчни, за да бъде издаден зелен сертификат.

Причината е, че близо 2/3 от резултатите са с под 150 единици за антитела, колкото е и минималната граница за издаване на документа.

Междувременно от информационно обслужване изчислиха, че за уикенда са издадени 9814 сертификата за антитела. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай