ИСУЛ ще бъде чиста от COVID болница в София

Предлага да стане след изписване на лекуваните там от коронавирус в момента пациенти

ИСУЛ ще бъде чиста от COVID болница в София | StandartNews.com

Медицинският съвет на област София-град предлага като „чисто“ лечебно заведение, което да обезпечава здравното обслужване на пациенти без коронавирусна инфекция на територията на областта, да функционира УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Това съобщиха от Областния щаб в София.

Предлага се решението да влезе в сила след изписване на хоспитализираните към момента в болницата заразени с коронавирус пациенти, като заразените пациенти не следва да бъдат премествани (за доизлекуване) в други лечебни заведения.

Следва да се отчете и фактът, че предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено, посочват още от щаба.

Областният медицински съвет счита, че обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София, което да обезпечава здравното обслужване единствено на пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо и не се препоръчва. Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Областният медицински съвет възлага на Столична РЗИ изготвяне на анализ за лечебните заведения в област София относно степента (процента) на заетост на болничните легла в COVID отделенията и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура.

Резултатите от анализа ще се използват за преценка на необходимостта от увеличение на процента на болнични легла, предвидени за лечение на пациенти с коронавирус в лечебните заведения в областта, допълват от щаба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай