Именит лекар: Ще има четвърта вълна

Това, което ще ни спаси, са ваксините, лекарствата и спазването на мерките, каза доц. Дончо Дончев

Именит лекар: Ще има четвърта вълна | StandartNews.com

Четвърта вълна коронавирус предрече в ефира на NOVA доц. д-р Дончо Дончев, специалист по уши, нос и гърло във ВМА. Точно преди една година той направи разтърсваща изповед за битката си със страшната зараза. За 19 дни загубил 20 килограма.

ВИЖ ОЩЕ: Страшната изповед на доктор с коронавирус

„Ще има четвърта вълна, сигурно, щом хората, които предвиждат тези неща, го казват толкова убедено. Всяка вълна си има своите особености. Първата беше една голяма неизвестност, нещо необичайно. Тя беше стрес тест за всички системи. Втората вълна беше на изтощението. Третата вълна вече беше една рутина – бяхме подготвени и като алгоритъм, и като лекари, и като материален ресурс. Сега вече вирусът започна да върви на вълни, очакваме тази вълна, но най-положителното е, че може да има противовирусно лекарство”, заяви доц. Дончев.

Според него това, което ще ни спаси, са ваксините, лекарствата и спазването на мерките. Той е на мнение, че никой не е бил подготвен за този сценарий.

„Дали през 2019 година някой си е помисля, че човек може да си мечтае да няма пандемия. А сега това е мечтата ни – да се върнем към това, което е било. Има хора, които дадоха жертва, борейки се с този вирус. Но така или иначе ще се върнем в обичайното русло. Тогава истинските герои ще бъдат тези, които с обичайната си дейност, ще ни върнат към нормалния живот”, смята медикът.

Д-р Дончев влезе в COVID-отделението на ВМА като доброволец. Разболя се тежко, оздравя и се върна отново да помага в отделението. И то три пъти. След това дари кръвна плазма. 7 пъти. Според него обаче в „тази война”, както нарича вируса, ще победи човечеството.

„Затова го сравнявам с война – защото всички системи бяха засегнати. Вирусът се оказа по-страшен от бомбите. Дори и в блокадата, концертните зали в Ленинград не останаха празни. Но сега се случи. Все пак вярвам, че човечеството е по-силно”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай