Идва и братът на Омикрон! Опасен ли е

За нов подтип на варианта Омикрон алармират учените

Идва и братът на Омикрон! Опасен ли е | StandartNews.com

За нов подтип на варианта Омикрон алармират учените. Той вече носи името BA.2 и се разпространява в десетки страни по света, сред които Дания, Обединеното кралство, Индия и Швеция.

За първите 10 дни на януари е бил открит у над 400 заразени във Великобритания, съобщи "Нова телевизия". Няма съмнение, ще стане скоро властелин и у нас.

Най-голямо е разпространението на новия вариант в Дания, където досега са открити 79% от случаите. Информацията за него все още е недостатъчна, но бързото му разпространение предполага, че той може да бъде дори по-заразен от оригиналния Омикрон.

"Изглежда, че не е съществено различен по отношение на предаването. Ако погледнете тежестта на случаите и данните, които идват от Дания, те не са по-тежки", заяви д-р Антъни Фаучи, съветник на президента на САЩ.

Световната здравна организация призова учените да изследват неговите характеристики, включително способността му да избягва имунитета на ваксинирани и преболедували.

"Някои учени наричат Омикрон естествената ваксина. Световната здравна организация очаква и възникването на още по-заразителен и още по-безопасен вариант.

В Дания възникна такъв подвариант на Омикрон, който веднага зарази цялото население до 99%. Тези варианти са благоприятни, тъй като създават обществен имунитет", каза Пенка Петрова - директор на института по микробиология.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай