Грип или омикрон - как да разберем? Говори вирусологът

Пикът ще е до седмица-две, каза Любомира Гломб

Грип или омикрон - как да разберем? Говори вирусологът | StandartNews.com

Пик на омикрон се очаква до седмица-две. Комбинацията от ковид и грип не е ново явление, но трябва да имаме предвид, че в някои случаи носи риск от по-тежко протичане на заразяването. Това заяви по БТВ доц. Любомира Гломб, завеждаща отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Грипна епидемия от вида преди ковид пандемията няма да има. Увеличава се заболеваемостта от грип, но без тестове в НЦЗПБ е трудно да се определи дали в конкретния случай се касае за грип. Той започва рязко, но не винаги това е задължително, каза експертът. 

Има починали от омикрон, но той е опасен с това, че заобикаля имунитета, а не с по-голяма заразност. Най-сигурното средство е високият процент ваксинирани - такъв е случаят в Дания,където при население като в България и 40 000 заразени, починалите за ден са едва 17,  посочи доц. Гломб.

PCR тестовете улавят най-точно наличието на ковид в начална фаза, докато бързите антигенни тестове понякога дават неверни данни. Ефективността на ваксината се увеличава с 80 процента при поставяне на бустерна доза, бе категорична Любомира Гломб.    

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай