Готова е българската ковид ваксина, търсят кой да я произвежда

Засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС, каза проф. Чорбанов

Готова е българската ковид ваксина, търсят кой да я произвежда | StandartNews.com

Имунологът проф. Андрей Чорбанов от БАН показа прототипът на българска ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Ако всичко е успешно, ваксината може да излезе скоро, каза професорът пред Нова телевизия. По думите му предстои българската ваксина да бъде тествана и върху хора, но от БАН не могат да направят това. Затова сега се търси фирма изпълнител, която  да тества и евентуално да произвежда ваксината . „Възможно в най-скоро се надявам една имаме на пазара реализиран български продукт под формата на ваксина”, коментира имунологът.

Проф. Чорбанов каза само, че засега има интерес от фирми извън България и извън ЕС- готови да инвестират. Той уточни само, е едната е от Близкия изток, а другата от по-далечния изток. „Ако България беше решила да се възползва, ние бяхме решили да го подарим на страната, ако български фирма ги произвежда”, коментира проф. Чорбанов.

От МЗ не отговорили дали може страната ни и „Булбио” да поеме такъв ангажимент. Според проф. Пенка Петрова  от БАН обаче явно няма доверие в качеството на този научен продукт. По думите й дори след тестването продуктът ако се окаже успешен, той може да се окаже скъп.

Илиян Манойлев от екипа учени, разработили ваксината обясни, че досега реално е минала по-дългата научна част и остава по-кратката, но по- съществена част.

Ваксината  не е нито векторна, нито РНК. Единият от вариантите е дори да се впръсква, вместо да се инжектира . „В случая с коронавирус инфекцията навлиза през дихателните пътища. Ако ние успеем да подготвим дихателните пътища, ще е много вероятно вируса да не влезе”, обясни Манойлев.

Цел на учените е да направят ваксината универсална и да действа и срещу други вируси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай