Вторник,

Голям учен: Срамувам се от нивото на ваксинация у нас

От: СТАНДАРТ -
3843
Голям учен: Срамувам се от нивото на ваксинация у нас
A
A
A

Срамувам се от развоя на ваксинацията у нас. Тежките думи изрече в ефира на Нова тв ръководителят на отдел „Вирусология” в Националния център за заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Човечеството има един единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”, коментира ученият.  Доц. Гломб добави, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”, категорична бе експертката.

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обясни специалистът.

Доц. Гломб добави, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига, даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”, заключи доц. Любомира Николаева-Гломб.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички