Петък,

Гълтаме антибиотици на поразия. Плашат ни с трагичен изход

От: Рачо Рачев -
930
Гълтаме антибиотици на поразия. Плашат ни с трагичен изход
A
A
A

С невиждани досега нива се е увеличила употребата на антибиотици, особено през последните две години заради ковид пандемията. Част от лекарите се презастраховат и изписват антибиотици превантивно, тъй като болестта бързо се развива, предаде БНТ.

Много хора прибягват и до самолечение. Здравните власти предупреждават, че има опасност проблемът с антимикробната резистентност да придобие особено големи размери.

Според проучване на Европейската агенция по лекарствата инфекциите от резистентни на антибиотици (мултирезистентни) бактерии причиняват 33 000 смъртни случая в Европейския съюз всяка година.

Появата на COVID-19 се отрази особено неблагоприятно на тази тенденция. Лекари в Русе обясняват този ръст с несигурността в началото на пандемията каква точно терапия да се прилага.

"Откакто започна първата вълна на ковид, тогава се търсеше обикновено един конкретен антибиотик - азитромицин и неговите препарати. След това излязоха такива насоки, че трябва да има един, че два, че три антибиотика. Сега в момента това се отрича, поне в началото, докато няма усложнения", обясни д-р Айдън Джиниев – общопрактикуващ лекар.

При това заболяване обаче бързо се стига да усложнения. А заради пандемичното разпространение на заразата, особено в пик, не винаги се правят прегледи.

Някои общопрактикуващи лекари избягват личните контакти с евентуални заразоносители, а има и хора, които се страхуват да влизат в поликлиниката. И се изписват рецепти по телефона.

Не са малко и тези, които решават сами да си назначат лечение – дали заради недоверие в здравната система или липса на време и възможност.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com