Германия дава 9 милиарда евро за ваксини

Дозите ще са и за останалите страни членки в ЕС

Германия дава 9 милиарда евро за ваксини | StandartNews.com

Германия планира да похарчи близо 9 милиарда евро тази година, за да помогне за осигуряването на до 635,1 милиона дози на ваксини срещу Covid-19 както за своето население, така и за другите държави членки на ЕС, показва документ на немското финансово министерство, видян от агенция Ройтерс.

Забавянето на процеса на ваксинация в ЕС и опасенията относно новите варианти на коронавирус затрудняват Берлин и други европейски правителства да облекчат наложените пандемични ограничения и доведе до известно напрежение между Брюксел и Берлин.

Заместник финансовият министър на Германия Бетина Хагедорн предлага на германските депутати в писмо, че те трябва да одобрят искане на министъра на здравеопазването Йенс Шпан за допълнителни 6,22 милиарда евро за закупуване на повече ваксинационни дози, се посочва в документа, за който съобщава Ройтерс.

Това е повече от два път над сумата от 2,66 млрд. евро, която вече беше предвидена за тази цел в бюджета за 2021 година.

Плановете за допълнителни разходи идват, след като финансовият министър Олаф Шолц заяви пред Би Би Си през уикенда, че е ядосан, че миналата година на европейско ниво не са поръчани повече ваксини срещу Covid-19, докато председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен поднови защитата на вече договорените количества на коронавирусни ваксини.

Източник от германската управляваща коалиция каза пред Ройтерс, че се очаква бюджетната комисия на Долната камара на парламента (Бундестага) да одобри в сряда допълнителните разходи за 6,22 млрд. евро.

"За федералното правителство получаването на ваксини срещу Covid-19 е от основно значение за овладяването на пандемията", посочва Бетина Хагедорн в писмото до немските депутати.

"Освен това се изисква широко портфолио от ваксини, така че Германия да разполага с ефективни ваксини в достатъчни дози за различните групи от населението, също така в случай, че не всички ваксини са одобрени“, добави тя.

Министерството на здравеопазването ще използва общите средства от 8,89 млрд. евро, за да закупи до 635,1 милиона дози ваксини като част от съвместния план на Европейския съюз за обществени поръчки и националните усилия на Берлин за осигуряване на допълнителни ваксинационни дози, се казва в документа.

Всички държави членки на ЕС се съгласиха да набавят ваксини съгласно съвместния план на блока, опитвайки се да избегнат надпревара между тях, която би могла да оставят по-бедните страни с по-малко дози, съобщава БНР.

Говорител на германското министерство на здравеопазването заяви, че Берлин ще използва 456 милиона евро от общо 8,89 млрд. евро за набавяне на дози ваксини в двустранни споразумения с компаниите-производителки. "Лъвският дял" ще бъде използван като част от общия план на ЕС за обществени поръчки.

Съгласно споразумението с ЕС, страните членки нямат право да водят паралелни разговори и да подписват странични сделки с производители на ваксини, които преговарят с Европейския съюз, напомня Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай