Ген. Мутафчийски с много тревожна прогноза

Рано или късно ситуацията в Европа ще дойде и у нас, каза шефът на Щаба

Ген. Мутафчийски с много тревожна прогноза | StandartNews.com

Много тревожна прогноза за развитието на пандемията от коронавирус у нас направи директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за борба със заразата.

Изключително разтревожени сме от ситуацията в Европа с коронавируса. Знаем, че това рано или късно ще стигне до нас, заяви пред БНР генералът.

В последните седмици ние никога не сме залагали на прекален оптимизъм, призна той. И обясни: „Във всяка наша изява, всеки член на щаба предупреждава за това, което се задава към нас – английският вариант на COVID. Това би влошило в пъти ситуацията в страната. Европа е достатъчно отворена, за да има пренос на пътници и пренос на заразени хора. Тревожна е тенденцията за бъдещето“.

 „Както и ние, така и колеги, които са в Западна Европа, следваме събитията, а не ги изпреварваме”, каза още ген. Мутафчийски. Високата заболеваемост в тези държави доведе до по-строги мерки, тя беше факт. Те не са имали никога такъв по-спокоен период между втора и трета вълна, както нас. Сега, въпреки строгите мерки, продължават да се увеличават случаите, допълни той.

Никой не знае какво ще се случи, ако нямаше мерки. Тогава, може би, размерите на това бедствие биха били напълно катастрофални. Във върха на първия си пик Великобритания имаха 18 000 хоспитализирани в най-голямата си заетост на болниците, сега имат над 30 000. Това наистина е бедствена ситуация, смята шефът на ВМА. Той каза още, че в тази ситуация трябва да се намери баланс между естественото желание на хората да живеят нормално живота си и да бъдат защитени.

„Ние като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българските граждани, да  активираме техните рационални разсъждения по този въпрос, включително и рационални страхове. Рационалният страх може да ни предпази съвсем съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили. Не говоря за ирационалния страх, където е паниката и ирационалните действия, които биха довели до хаос. Виждате, че в цяла Европа се срещат остри сблъсъци с решенията, които правителствата взимат“, каза шефът на Щаба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай