Ген. Мутафчийски: Този вирус дълго се лекува

Най-важното е да се запази социалната дистанция.

Ген. Мутафчийски: Този вирус дълго се лекува | StandartNews.com

"Според всички, които анализират ситуацията с коронавируса не само в България, но и в света, но най-важното е да се запази социалната дистанция. Това е единственото нещо, което със сигурност е допринесло за ограничаване на инфекцията за държави, които вече се справят с проблема.

Това е философията на всички мерки - повечето от тях са свързани с ограничаване на свободите и движенията на потенциалните пациенти

Вече са факт и законодателните промени, трябва да се гласуват на второ четене само, където до 5 години затвор ще бъде наказанието за неспазване на карантината и от 5 до 10 000 лева глоба. Само Израел има по-твърди мерки", заяви ген. Венцислав Мутафчийски, шефът на кризисния щаб за справяне с коронавируса по "Панорама".

"Не можаха хората да разберат, че трябва да се самоограничат, защото този случай е фатален в повечето случаи за възрастните хора. И понеже нарушават карантината масово, затова и ние, и много държави в Европа и по света вземат мерки, с които инкриминират нарушаването на карантината", допълни той

"Това е нов вирус. И затова е този страх. Всяка година преживяваме всякакви инфекциозни болести, които понякога могат да бъдат дори по-фатални и страшни. Но това е вирус, който е напълно неизвестен.

Никой не може да прогнозира как ще се развият нещата. Няма лечение, не е измислена достатъчно добра формула, няма ваксина. Най-оптимистичния вариант е към септември да бъде открита тази ваксина. Толкова много са неизвестните, че е нормално човек да се страхува. Информационните потоци са толкова големи, че ни залива всякаква информация. И не всеки може да използва информацията рационално", допълни още шефът на кризисния щаб.

"Струпването в магазините е ирационално поведение. Правиш куп неща, които са не място. Тълпиш се с хората, кихат ти оттук-оттам. По-добре стой вкъщи", каза Мутафчийски.

80 % от заразените дори могат и да не разберат и да изкарат една лека хрема, малко кихане, кашляне. Но 20 %-те процента - половината от тях се нуждаят от истинско лечение - това е сигурен факт. Този вирус и да не е по-различен от други вируси, не е толкова смъртоносен, колкото предишните епидемии с коронавируси, но дълго се лекува. 

1700 лекари до миналия месец се бяха заразили в Китай. В Италия се зарази цяла болница. Тогава се появява въпросът кой ще ни лекува, след като са заразени лекарите и сестрите в персонала.

Да, Китай има неизчерпаеми ресурси, но европейските страни нямат такива ресурси от хора. Затова нещата трябва да бъдат с доста повишени изисквания за облеклата. Тези облекла, които сега се произвеждат в България, имат отлична характеристика - тя е подобна на най-добрите ски облекла. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай