Вторник,

Габровски се нахвърли на COVID конспираторите

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
532
Габровски се нахвърли на COVID конспираторите
A
A
A

Защо имаме толкова голяма смъртност от коронавируса трябва да питате хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите, каза в интервю за Нова телевизия заместник-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) проф. Николай Габровски.

"Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен. Налага се да се спазват едни не чак толкова сложни правила“, каза още докторът.

"Струва ми се, че всички изказвания относно тежестта на мерките доведоха до това, че повече хора бяха недисциплинирани. Мерките са ефективни само когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри", добави той.

„Лично като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че настоящите не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се контролира ходът на това заболяване“, изтъкна Габровски и добави, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

Професорът добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база. Специалистът обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

"В самото начало смятахме, че сме подготвени, докато не влезе първият пациент. Мисля, че и колегите общопрактикуващи лекари трябваше да направят огромна трансформация в работата си, но това не може да стане изведнъж. Не всичко е идеално, но затова трябва да бъдем солидарни, каза проф. Габровски.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com