Фирма шашна всички – нейно лекарство действа срещу Омикрон

Лечението на GSK към момента се разглежда от Еврпейската агенция по лекарствата

Фирма шашна всички – нейно лекарство действа срещу Омикрон | StandartNews.com

Фармацевтичната компания GlaxoSmithKline plc (GSK) заяви в четвъртък, че предклиничните данни показват, че нейното лечение на Covid-19 с моноклонални антитела, известно като сотровимаб (sotrovimab), разработено съвместно с американската Vir Biotechnology, "запазва активност срещу ключови мутации на варианта на коронавируса Омикрон", предаде Ройтерс.

"Sotrovimab е умишлено проектиран предвид мутиращия коронавирус. Чрез насочване към силно запазен регион на шиповия протеин, който е по-малко вероятно да мутира, ние се надявахме да се справим както с настоящия коронавирус SARS-CoV-2, така и с бъдещите варианти, които очаквахме неизбежно да възникнат", заяви изпълнителният директор на GSK Джордж Скангос.

Ще бъдат извършени допълнителни тестове на терапията със сотровимаб, за да се потвърдят резултатите, се казва още в изявлението на GSK.

Лечението на GSK с антитела е одобрено в Съединените щати и Австралия и към момента се разглежда от Еврпейската агенция по лекарствата.

Междувременно Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) обяви в четвъртък, че е одобрила лекарството с моноклонално антитяло сотровимаб, разработено от GlaxoSmithKline plc, "за хора с лек до умерен Covid-19, които са изложени на висок риск от развитие на тежко заболяване“.

През ноември MHRA даде зелена светлина и на Ronapreve, лекарство срещу коронавируса с моноклонално антитяло, разработено от Regeneron Pharmaceuticals, Inc.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай