Неделя,

Европа отново влиза оранжева Covid-зона

От: Мартина Суботинова -
302
Европа отново влиза оранжева Covid-зона
A
A
A

Картата на Европа се променя отново за туристи, тъй като големи части от Франция, Гърция и цяла Ирландия променят цвета си след последната актуализация на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), съобщава "Брюселс таймс".

Според последните промени Франция и Гърция ще станат почти изцяло оранжеви. Няколко региона в Италия също се променят от зелено в оранжево отново на картата на ECDC.

Във Франция регионите, които ще се променят, ще бъдат: Долна Нормандия, Горна Нормандия, Северен Па дьо Кале, Пикардия, Елзас, Шампан-Арден, Лотарингия, Лоара, Бретан, Аквитания, Лимузен, Поату-Шарант, Оверн и Рона-Алпи.

Южната част на Корсика става червена от сряда, както и отвъдморският департамент на Гваделупа в Карибите. Монако също ще е в червено от сряда.

В Гърция промяната ще засегне Севернобеломорските острови, Централна Македония и Централна Гърция, което означава, че почти цялата страна е оранжева. Атика и Крит остават червени, докато Южнобеломорските острови, Епир, Тесалия и Йонийските острови също ще станат червени.

Италианските региони Сицилия, Сардиния, Венето и Лацио стават оранжеви. Ватикана също е оранжев.

В Чехия Прага e оранжева. Северозападна Швейцария и Източна Швейцария преминават от зелено в оранжево.

В момента Ирландия е изцяло оранжева, но северните, западните, южните, източните и средните райони ще станат червени от сряда. В Швеция Стокхолм става оранжев.

ECDC отчита, че вариантът Делта е доминиращ в по-голямата част от 28-те страни, които са докладвали достатъчно пълна информация за генетично секвениране. От 19 страни средният дял показва, че вариант Делта е 68,3%, изпреварвайки досега доминиращия вариант Алфа 22,3% в региона.

Въз основа на настоящите тенденции вариантът Делта ще бъде глобално доминиращ щам през следващите месеци и вече е идентифициран в почти всички европейски страни. Той ще продължи да се разпространява, измествайки циркулацията на други варианти, освен ако не се появи нов по-конкурентен вариант.

"За съжаление в много страни от нашия регион наблюдаваме значителен ръст на случаите, свързани с разпространението на силно трансмисивния вариант Делта. Въпреки огромните усилия на държавите-членки да ваксинират хората в целия регион, още милиони остават неваксинирани и следователно рискуват да попаднат в болница" коментира д-р Ханс Хенри Клуге, регионален директор на СЗО/Европа.

"Добрата новина е, че данните ясно показват, че пълна ваксинация значително намалява риска от тежки заболявания и смърт. Когато бъдат призовани да направят това, хората трябва да се ваксинират. "

"Трябва да останем нащрек и да продължим да използваме здравия разум, за да предотвратим разпространението на вируса. Това означава да получите пълен курс на ваксинация веднага щом се появи възможност и да поддържате физическо дистанциране, измиване на ръцете, избягване на претъпканите пространства и носене на маска, когато е необходимо. Това са мерки, за които знаем, че работят за защита на себе си и другите. Трябва да мислим за тях като за "мерки против блокиране", защото те могат да помогнат за предотвратяване на разпространението на болестта, без да се налага да се затварят големи части от обществото", коментира д-р Андреа Амон, директор на ECDC.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com