Понеделник,

Ето кои животни не могат да се заразят с Covid-19

От: Мартина Суботинова -
711
Ето кои животни не могат да се заразят с Covid-19
A
A
A

Свине, пилета и плъхове биха могли да държат ключа за справяне с Covid-19, според ново изследване. Те са имунизирани срещу коронавируса поради формата на клетките си, казват учените. Проучването на университета в Станфорд обяснява защо някои животни, включително котки и говеда, са склонни към инфекции, а други не.

Смята се, че пандемията е започнала, когато коронавирусът е тръгнал от прилепи или панголини към хората.

Учените са изследвали как шипа на вирусния протеин се закача върху клетките. SARS-CoV-2 навлиза в тях чрез свързване към специфичен ген, известен като ангиотензин-конвертиращ ензим 2 или ACE2. Тези рецепторни гени са на повърхността на нашите клетки.

Д-р Станфорд, д-р Жоао Родригес, водещ автор на изследването, казва, че това отваря вратата за разработването на медикаменти. Също така може да помогне за предотвратяване на бъдещи огнища чрез наблюдение на животински гостоприемници, от които вирусът може потенциално да зарази хората.

Междувременно се съобщава за Covid-19 при котки в САЩ и Белгия, норки в холандски ферми  и дори при лъвове и тигри в зоопарка в Бронкс в Ню Йорк.

„Във всички тези случаи изглежда е заразен собственикът на животните или човек, който се е грижил за тях. По-важното е, че в случая с фермите за норки в Холандия има данни за предаване от човек на животно на човек “, пишат авторите.

Проучванията показват, че камили, коне, овце и зайци също могат да бъдат заразени , но не и пилета, патици, прасета, мишки и плъхове. Коронавирусът вече е убил около 1,5 милиона души по света - и до момента е заразил около 65 милиона.

Природозащитниците се страхуват, че светът е на прага на нова пандемия, тъй като унищожаването на местообитанията довежда хората до по-тесен контакт с популациите от дивата природа.

Изследването е първото по рода си, включващо подробен анализ на 29 гръбначни животни, вариращи от шимпанзета и кучета до златни рибки, крокодили и таралежи. Изследователите са използвали данни с отворен достъп, предварителни отпечатъци и свободно достъпен академичен софтуер. Родригес казва, че моделите хвърлят нова светлина върху това защо някои видове не хващат вируса .

За да се намали рискът от заразяване на домашни и диви животни, включително застрашени видове, той препоръча да се следват насоките на Световната организация за здравето на животните.

Изследването е публикувано в PLOS Computational Biology .


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com