Най-после! Западна Европа сваля забраните

Берлин и Лондон се връщат към нормалния живот

Най-после! Западна Европа сваля забраните | StandartNews.com

Ограниченията срещу коронавирус в Западна Европа започнаха да намаляват. Първите облекчения влязоха в сила днес в Германия и Великобритания. В същото време на много места в южната и източната част на континента се готвят за нова тежка ситуация.

Германците приветстваха първия етап от облекчаване на ограниченията. Книжарници, магазини за обувки и градински центрове отвориха днес за първи път от над 2 месеца.

"Мисля че е чудесно. Наистина чудесно. Палтото ми има нужда от поправка от много време. Сега мога да се погрижа или да отида в магазина и да си купя ново”, казва Изабела, жителка на град Ердинг.

Ограниченията не отпаднаха напълно. Различни забрани остават в сила още 3 седмици, а магазините може пак да затворят, ако се повишат нивата на заразяване. Но засега борбата с епидемията върви в правилната посока, а първият посетител на този музей в Мюнхен намери и предимства в сегашната ситуация.

"Сега усещането е специално. Защото има много малко хора и можеш да се насладиш на посещението", казва Бернд Даубнер, посетител на музей в Мюнхен.

Важен етап достигнаха и във Великобритания. Децата тръгнаха на училище след 2 месеца на онлайн обучение. Там ограниченията ще бъдат сваляни по-бавно, чак до началото на лятото.

"Изключително благодарен съм на родителите, които понесоха много по време на пандемията. Също на учителите, които свършиха невероятна работа, продължавайки да работят”, заяви Борис Джонсън.

Но в други части на Европа са на обратния полюс. Област Кампания в Южна Италия от днес е обявена за червена зона. Затворено в всичко - ресторанти, магазини и училища. Забранено е да се пътува от и до района около Неапол. Още две провинции за обявени за "червена зона". Други 10 са "оранжева зона", където също има много ограничения. Всичко това е на фона на печален рекорд. Италия подмина границата от 100 хиляди починали от COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай