Сряда,

Ето ключът към тежкото каране на К-19

От: Редактор -
354
Ето ключът към тежкото каране на К-19
A
A
A

Пет ключови гена са виновни за по-тежкото протичане на COVID-19 и тази генетична следа трябва да бъде внимателно проучена за едно по-ефикасно бъдещо лечение, предават Франс прес и Ройтерс.

Агенциите се позовават на научна публикация в сп. "Нейчър" и на главния автор на разработката Кенет Бейли от университета в Единбург, допълва БТА.

Неговият екип анализирал генома на над 2000 пациенти с тежка форма на COVID-19. Сравнявайки го с генетичните данни на здрави хора, били идентифицирани генетичните секвенции,присъщи за хората с тежко боледуване при новата коронавирусна инфекция.

Тези секвенции играят важна роля при имунния отговор на организма в борбата му с патогена.

Били изолирани пет гена IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 и CCR2.

"В рамките на нашето проучване доказахме, че хората, които произвеждат по-големи количества от протеина TYK2, са изложени на по-голям риск от тежи форми на COVID-19. А на пазара съществува лекарство, което го инхибира", заяви Кенет Бейли.

Групата медикаменти, които ограничават действието на споменатия протеин, са наречени инхибитори на Янус киназа и се използват за лечението на ревматоидния полиартрит.

От друга страна Кенет Бейли сподели, че се провеждат експерименти за лечение със синтетични антитела, за да се ограничи действието на протеина CCR2.

Екипът призовава спешно да бъдат тествани инхибиторите върху пациенти с тежка форма на COVID-19.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com