ЕС започва оценката на нова ваксина

Еднодозовата ваксина, разработена от дъщерното дружество Janssen на J&J, има 66% ефективност срещу Covid-19

ЕС започва оценката на нова ваксина | StandartNews.com

Дъщерното дружество на Johnson & Johnson - Janssen-Cilag International N.V. подаде заявление в Европейския съюз за условно разрешение за пускане на пазара на разработената от компанията ваксина срещу коронавирус, наречена Covid-19 Vaccine Janssen, съобщи във вторник Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

От ЕАЛ отбелязат, че нейната Комисия за лекарства за хора ще прегледа заявлението по "ускорен график", тъй като вече е направил оценка на някои данни в реално време и сега ще разгледа ефикасността, безопасността и качеството на ваксината.

Евроагенцията по лекарствата също така подчерта, че може да даде становище до средата на март 2021 г. при условие, че "данните на компанията за ефикасността, безопасността и качеството на ваксината са достатъчно изчерпателни и ясни".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства новината и добави, че ЕК ще бъде готова да даде разрешение, веднага щом ЕАЛ даде положително научно становище.

Брюксел вече е поръчал 200 милиона дози от препарата на Johnson & Johnson с опция за допълнителни. Ваксината на американската се компания в момента се оценява и от регулаторните органи отвъд океана.

Еднодозовата ваксина, разработена от дъщерното дружество Janssen на J&J, има 66% ефективност при предотвратяване на COVID-19, според голямо глобално проучване срещу множество варианти на коронавирус, показаха резултатите от това проучване, които бяха оповестени през миналия месец.

Въпреки че ваксините на конкурентите отчитат по-висока степен на защита срещу коронавируса, ваксината на J&J може да помогне за увеличаване на доставките и опростяване на имунизационните кампании, тъй като не изисква поставянето на втора доза, нито тя трябва да бъде доставяна при много ниски температури.

Към момента ЕС одобри COVID ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и на AstraZeneca/Oxford.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай