ЕС със забрана за износ на ваксини за Острова

Съюзът трябва да защити жизненоважната имунизация на собствените си граждани, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия, заяви Урсула фон дер Лайен

ЕС със забрана за износ на ваксини за Острова | StandartNews.com

Европейският съюз може да стане по-рестриктивен при износа на ваксини срещу COVID-19, за да защити жизненоважната имунизация на собствените си граждани, изправени пред трета вълна от коронавирусната пандемия, заяви в сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.Последва и реакция от Лондон:

"Смятам, че е необходимо обяснение, защото светът гледа. Ние и нашите европейски приятели по време на паднемията казвахме, че е грешно ограничаването на законно договорените доставки. Случващото се противоречи на директните уверения, които получихме от Комисията тази седмица, а през последните дни бяхме информирани от вицепрезидентите Жозеп Борел и Валдис Домбровкис, че те не знаят за никакви планове за ограничаване на законно-договорените доставки за Обединеното кралство", заяви Доминик Рааб.

Шефът на ЕК говори, след като шест държави от ЕС се оплакаха в Брюксел за намалени доставки, които възпрепятстват и без това обезпокоителната ваксинационна компания в единния блока, която би могла да провали плановете за рестартиране на пътуванията това лято и подкрепата за силно засегнатия от пандемията туристически сектор, пише Дарик нюз.

ЕС е изправен пред остър недостиг на ваксини срещу Covid-19 с оглед на намалените доставки от AstraZeneca и временното спиране на имунизацията с тази ваксина в редица страни членки на съюза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай