Епидемиолог от Оксфорд със стряскаща прогноза

Кризата от новия щам ще дойде в България след два месеца, мерките трябва да са много по-строги, казва д-р Петър Марков

Епидемиолог от Оксфорд със стряскаща прогноза | StandartNews.com

Неприятна прогноза за развитието на пандемията в България направи доктор Петър Марков, епидемиолог в Оксфорд.

След два месеца новият щам на коронавируса, който в момента владее Великобритания, ще вилнее и в България, а ситуацията отново ще стане много тежка. Това предупреждава епидемиологът в профила си във Фейсбук.

"Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия, защото тя ще е такава. За наш късмет, за този вирус вече знаем много, и също така, за разлика от британците, имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно, ако го прахосаме“, пише още той.

„Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19, поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския.

Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежът на случаите не се повлиява никак лесно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън обяви нови още по-стриктни мерки, включително призив към хората да не напускат домовете си освен при сериозна необходимост.

Вече няма съмнение че новият вариант на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септември във Великобритания, е по-заразен (по приблизителните засега оценки, с около 50% до 70%), отколкото вирусните варианти циркулирали преди това. Изследвания показват, че за разлика от инфекциите с „обикновените“ вирусни варианти, които са спаднали, повлияни от мерките по време на локдауна в Англия през ноември, новият вариант в същия период е нараствал като абсолютна честота въпреки ограниченията.“

В поста си д-р Марков твърди, че новият щам вече е отстранил останалите конкурентни вируси и в югоизточна Англия и Лондон той към момента е доминиращата разновидност.

„Всички данни, взети заедно, все по-убедително говорят за това, че по-високата заразност на новия вариант е допринесла във значителна степен за много високите нива на заразени и рекордната смъртност във Великобритания в последните седмици.“

Математически модели показват, че би отнело два месеца, докато новият вариант ще е доминантен в епидемията на повечето европейски страни, твърди Петър Марков и дава отговор на въпроса какво означава на практика всичко това:

„Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, то с новия вариант, за да постигнем същия ефект, ще са ни нужни с 50 до 70% по- строги мерки.

Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията, и ще са нужни по-ограничителни, по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо, за да съумяваме да се задържим на същото място.“

„Въпросът е какво прави правителството и какво правят здравните власти за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020.

Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това което предстои?

Държавите, включително и Великобритания, сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксинните дози на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в, по думите на Борис Джонсън „надбягването с новия вариант“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай