ЕК иска бързи тестове за К-19

Те ще помогнат за овладяване на пандемията

ЕК иска бързи тестове за К-19 | StandartNews.com

Европейската комисия представи днес препоръка за използване на бързи изследвания за антитела за Ковид-19.

Според ЕК бързите тестове ще помогнат за овладяване на пандемията и за постоянно наблюдение на застрашените от заразяване обществени групи, включително здравни работници и възрастни хора.

Комисията предлага да се правят бързи изследвания за антитела успоредно с тестовете RT-PCR. Взаимното признаване на данните от изследванията, извършени в упълномощени лаборатории, е от първостепенно значение за улесняване на свободата на движение, за проследяване и лечение на болните, се посочва в съобщението.

Днешната препоръка идва ден преди виртуалната среща на европейските лидери на 19 ноември, посветена на отговора на ЕС на пандемията. По рано, на Европейския съвет на 29 октомври, беше договорено да се координират повече методи за тестване.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA), одобри комплект за тестване в домашни условия на хора над 14 години за коронавирус. Тестът, който може да се купи само по лекарско предписание, дава резултати за 30 минути.

Разрешението е за домашен комплект назални проби, разработен от фармацевтичната компания "Lucira Health". Потребителите сами вземат проба с назален тампон, след което поставят пробата в малък флакон.

Той се поставя в малко устройство, което тества пробата. Осветен дисплей на устройството показва резултата на потребителя след 30 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай