Джонсън: Мутацията на Covid-19 със 70% по-заразна

Това обяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън

Джонсън: Мутацията на Covid-19 със 70% по-заразна | StandartNews.com

Борис Джонсън заяви, че новият щам на коронавируса , наречен VUI2020 / 12/01 може да бъде с над 70 процента по-заразен.

На една трета от населението на Англия ще бъде забранено да прекарва Коледните празници с други семейства, след като премиерът Борис Джонсън обяви на пресконференция, че е взел решение след рязък скок в случаите на коронавирус в Лондон, причинен отчасти от по-заразен нов щам на вируса.

Лондон и по-голямата част от околния регион ще влязат в най-високото равнище на ограничителни мерки. Това  са 18 милиона души, които ще трябва да останат у дома за две седмици, започвайки от неделя сутринта.

Ще им бъде забранено да общуват с повече от един човек дори на открито - което означава, че няма коледни събирания на цели семейства, а магазините, развлекателните съоръжения, фитнес залите и фризьорите ще бъдат затворени.

Хората също няма да имат право да пътуват в чужбина освен някои изключения, като например работа.

 Живеещите в нива 1-3, все още ще имат право на семейни събирания през празничния период, но само за Коледа, а не предвидените преди това пет почивни дни.

"Като министър-председател, мой дълг е да взимам трудните решения, да правя това, което е правилно, за да защитя хората в тази страна", каза той.

„Предвид ранните доказателства, които имаме за този нов вариант на вируса, и потенциалния риск, който той носи, трябва да ви кажа, че не можем да продължим с Коледа, както е планирано.“

Междувременно Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, обяви забрана за пътуване между Шотландия и други части на Великобритания през коледния период.

Марк Дрейкфорд обяви, че правилата от ниво 4 ще влязат в сила от полунощ в събота. Новите ограничения ще влязат в сила само две седмици, след като г-н Джонсън прекрати едномесечно блокиране в полза на нова регионална система от ограничения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай