Дете изкарало Covid-19 в Италия още преди година

Лекарите били поставили на малчугана диагноза дребна шарка

Дете изкарало Covid-19 в Италия още преди година | StandartNews.com

Новият Covid-19 е бил открит у дете на 4 години в Италия още през ноември миналата година, показва ново изследване на Държавния университет в Милано, предадоха АНСА и ТАСС.
Детето от северния италиански град проявило първи симптоми - кашлица и хрема - още на 21 ноември 2019 г. В края на същия месец то било доведено в отделение за спешна помощ в града. След няколко дни детето получило и кожен обрив и тогава то било подложено на изследвания.

По това време обаче никой в Италия не е могъл да заподозре, че може да става дума за новия коронавирус, за който бе съобщено официално от китайските власти едва на 31 декември във връзка с огнището в град Ухан.
На детето била поставена диагноза дребна шарка. Тестът му впоследствие бил изследван отново и тогава било констатирано наличие на новия коронавирус. Това показва, че вирусът е циркулирал в Италия много по-рано от предполаганото.

Италианските власти съобщиха за първи потвърден случай на зараза с коронавирус в страната на 21 февруари 2020 г. - мъж от Кодоньо, в северната област Ломбардия, чийто главен град е Милано.
Учените, изследвали пробите от тестовете на детето, са решили още веднъж да анализират и случаите на дребна шарка и рубеола в Италия от септември 2019 г. до февруари 2020 г.
Има предположения, че при деца с вируса може да се появи синдром на Кавазаки, който се изразява в поражение на средни и малки артерии, което пък се проявява със зачервяване на кожата. Досега бяха регистрирани няколко случая на това заболяване при деца в Италия, в това число и при новородени, преболедували коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай