Ден пореден: Няма случай на корнавирус у нас

В Европа единствено Чехия е регистрирала случаи с трима пациенти

Ден пореден: Няма случай на корнавирус у нас | StandartNews.com

За момента няма регистрирани случаи на коронавирус у нас. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

Проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че в Европа единствено Чехия е регистрирала случаи с трима пациенти. Той обобщи, че на целия континент случаите са надхвърлили 2000 - 2156 души към 6 ч. тази сутрин.

"Най-голям ръст "печели" Италия, която е на първо място в света по новорегистрирани случаи. Следващата е Южна Корея, Иран, а Китай е на четвърто място по новорегистрирани случаи", каза Мутафчийски.

Германия и Франция се изравниха както в предишните дни - по 120 регистрирани случая. От региона продължава да няма регистрирани случаи в Сърбия и Турция, в Северна Македония остава един, в Румъния са трима, в Хърватска вече са 11 случая.

Професорът уточни, че смъртността в Европа продължава да е ниска - 36 човека, като преобладаващо е в Италия и два смъртни случая във Франция отпреди една седмица. В световен план над 80 000 случая са регистрирани със заболяването. Смъртността сред тях е 3055 човека към тази сутрин. Но расте и броят на новоизлекуваните - 45 000 души, напълно възстановени.

Във ВМА са постъпили двама човека през последното денонощие. Няма новопостъпили през нощта. За страната очакваме да пристигнат проби, които по наша информация трябва да пристигнат от Плевен и Дупница. За други дестинации не са обявени.

"Фактически по предложение на оперативния щаб Министерството на здравеопазването реши да се създадат две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавируси. Това е лабораторията, която се разкри вече в Университетска болница в Стара Загора и лабораторията, която е разкрита в Университетска болница "Света Марина" във Варна. Референтната лаборатория на центъра снабди тези лаборатории с началните тестове", съобщи проф. Тодор Кантарджиев - шеф на националния център по заразни и паразитни болести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай