Делта вирусът с нова експанзия, от колко метра ни поразява

95% от заразените са с новия щам

Делта вирусът с нова експанзия, от колко метра ни поразява | StandartNews.com

До 1 ноември в България общо изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогенномно секвениране са 2 515 проби на граждани с COVID-19, като при над 95% от тях е установен Делта вариантът, съобщиха от Министерството на здравеопазването на страницата си във фейсбук. От ведомството предупреждават за опасностите, които крие мутиралият вирус:

❗Делта вариантът на SARS-CoV-2 се характеризира с по-голяма контагиозност (заразност) и вирулентност (тежестта, с която ни разболява), като вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1 000 пъти повече спрямо други варианти на коронавируса. Това спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.

❗За да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената контагиозност на Делта варианта, трябва да продължим да използваме защитна маска за лице, да спазваме физическа дистанция, да избягваме местата със струпване на много хора и често да проветряваме затворените помещения.

❗Тези мерки са свързани с начина на предаване на SARS-CoV-2 – вирусът се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

🦠Отделяните от заразения човек капчици, съдържащи вируса, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация.

🗣Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при дишане, говор, пеене, смях, кашляне, кихане и др. Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен.

💉Важно е да знаем, че най-ефективната противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 остава масовата ваксинация! Ваксините ни предпазват от тежко протичане на заболяването. По света вече са поставени над 7 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай