"Делта плюс" достигна България. Пазят ли ни ваксините?

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил

"Делта плюс" достигна България. Пазят ли ни ваксините? | StandartNews.com

„Коронавирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби в началото на октомври новия „Делта плюс“ вариант на COVID-19“.

Това съобщи в ефира на bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Случаите са регистрирани основно в Бургас, Варна и София и няколко в Перник и Кюстендил.

По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“. Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него, уточни проф. Христова.

Според директора на НЦЗПБ вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

„Ако има резултат, той ще е от поредното затваряне на държавата, но това не решава проблема с COVID-19 в дългосрочен план. Единственото решение, което имаме са ваксините“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него ниските нива на имунизация срещу COVID-19 у нас се дължат на лошата информационна кампания сред населението.

В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

Той уточни, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение – спиране действието на заповедта до произнасянето на съда, обясни Дерменджиев.

Адвокатът напомни, че зеленият сертификат е базиран на европейски регламент, но всяка държава го прилага различно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай