Да си сложим ли различни ваксини? Говори СЗО

Специалистите препоръчват това да не се прави

Да си сложим ли различни ваксини? Говори СЗО | StandartNews.com

Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу Covid-19 да се извършва с две различни ваксини, когато се изискват две дози за пълна имунизация, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Говорителката на СЗО обяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксната на "АстраЗенека" и втора от друга компания.Експертите призовават за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини.

Най-сериозният дебат по тази тема се води в Германия, която ограничи употребата на ваксината AstraZeneca при хора на възраст под 60 години поради минималния риск от образуване на кръвни съсиреци.

Общо 2.2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от ваксината на Оксфордския университет и сега въпросът е как ще бъде приключена тяхната имунизация.

“Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата“, казва председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Германската постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) обаче препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на AZ, да се поставя втора доза от РНК-ваксина 12 седмици по-късно. Решение за това обаче все още не е взето.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай