Д-р Симидчиев каза кога е следващият пик на Ковид

Според специалиста сега е важно да се анализират последствията от преболедуването на инфекция

Д-р Симидчиев каза кога е следващият пик на Ковид | StandartNews.com

„Тенденцията е към затихване на процеса. Ако погледнем картата на България, само 6 района са в жълто и нямаме нито един в червено”. Това заяви д-р Александър Симидчиев, който освен лекар е и депутат от "Демократична България", по повод актуалната COVID-19 обстановка у нас. По думите му процесът в момента е абсолютно стихнал и няма място за притеснение.

Според специалиста сега е важно да се анализират последствията от преболедуването на коронавирусната инфекция.

„Когато имаме активна инфекция, трябва да прилагаме противоепидемични мерки. Когато сме в спокойно състояние, както в момента, трябва да мислим какво да направим за следващия пик, който е неизбежен, но ще бъде през септември-октомври месец”, допълни лекарят.

На въпроса дали действително няма COVID-19 у нас, или след спирането на финансирането за безплатни тестове при личните лекари хората се тестват по-рядко, д-р Симидчиев отговори, че това не е единственият начин, по който се следи пандемията.

„Ако имаше действащи случаи, интензивните отделения нямаше да са празни”, обясни пулмологът и допълни, че освен неврологичните последици от преболедуването на COVID-19, се забелязват и болки по ставите, мускулна слабост, метаболитни заболявания като захарен диабет.

Симидчиев коментира и новия вид хепатит, който се разпространява изключително бързо сред деца.

„Не съм чул за потвърден случай у нас, но това, което знам, е, че в Англия честотата е ниска. Заболяването е тежко, но за сметка на това е рядко - няма епидемичните размери на коронавируса”, заяви лекарят.

„Демократична България” иска среща с мандатоносителя „Продължаваме Промяната”. По думите на депутата от ДБ комуникацията е изключително важна в една коалиция.

„Когато имаме различни субекти с различни политически платформи и различно разбиране за действителността, в която живеем, трябва да може тези гледни точки да се срещнат”, заяви д-р Симидчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай