Д-р Марков не вижда проблем с АстраЗенека

България трябва да вземе спешни мерки за ограничаване на вируса, препоръча епидемиологът

Д-р Марков не вижда проблем с АстраЗенека | StandartNews.com

"Ваксината на "АстраЗенека" в момента на много места в Европа е спряна от употреба за имунизации. Аз не бих казал, че обективно от данните за заболелите и смъртните случаи при ваксинираните с тази ваксина има реална опасност, която може да се види и бих казал, че тази реакция е по-скоро проява на свръхвнимание, така да се каже", посочи в предаването "Преди всички" на БНР д-р Петър Марков, специализирал епидемиология в Школата по тропическа медицина  към Лондонския университет.

"Това е защото обществото е свърхчувствително към имунизациите и рисковете от тях и затова е трудно за хората, които управляват тези процеси, да не проявяват също подобно свърхвнимание и да не спрат ваксинациите за малко, докато ситуацията се изясни.

Но реално в данните няма повишена заболеваемост от каквото и да е било сред ваксинираните. Тези случаи на белодробна тромбоемболия и тромбоза, ако се види статистиката, след ваксинираните броят е даже малко по-нисък, отколкото обичайно. Просто хората развиват тези симптоми така или иначе със или без ваксинация", това каза още д-р Марков.

Д-р Марков поясни още, че това се появява при подобни масови васинации:

"Това, което трябва да се следи реално, е има ли по-висока степен на заболеваемост сред ваксинираните, отколкото сред общото население и точно за такава няма данни сред ваксинираните и това е основанието да не се притесняваме като учени за риска от ваксинирането", каза специалистът.

Д-р Марков каза също, че по принцип ваксините са най-безвредната интервенция, известна на човечеството, която спасява милиони човешки животи в миналото и сега.

"Това е и причината обаче сега всеки случай на странични реакции сериозно да се разследва и да се спира имунизацията".

По думите му RNK вирусите обичайно мутират и са много изменчиви:

"Доколко един вирус мутира и има риск от нови варианти, зависи от три фактора - темп на мутацията (колко често мутира- тук не можем да реагираме), второ: размерът на вирусната популация (тук ние можем да реагираме и точно това се прави в момента) и третият фактор е упражняването на естествен Дарвинов подбор на вирусите - когато имунитетът развие антитела, вирусът се стреми да се адаптира и вариантите, които успяват да избегнат имунния отговор, стават по-приспособими.

Хипотезата откъде възникват тези варианти е, че те са се появявали заради хора с много нисък имунитет, където имунната система не е достатъчно силна да елиминира вируса и да го махне и в някакав момент той го предава. Така че е много важно имунитетът да работи", каза още д-р Марков.

По думите му вирусите като цяло еволюират да бъдат малко по-заразни.

"Затова трябва да се следят мутациите и да се работи за радикално намаляване на епидемията", поясни д-р Марков.

Според него ваксините трябва да бързо да се адаптират към новите варианти на вируса и това се прави в момента.

"Руската ваксина "Спутник V" е по модела на "АстраЗенека" и не очаквам да е много по-различна като ефективност от нея. Все още не се знае точно върху колко доброволци е тествана и до каква степен е безопасна. Затова трябва да се изчака решението на Европейската агенция по лекарствата", допълни д-р Марков.

И още:

"България трябва да вземе спешни мерки за ограничаване на вируса, за да не се достигне до критични нива, в които болниците да не могат да приемат болните и да се постигнат много високи нива на смъртност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай