Д-р Илиев: Починалите са единични случаи

Няма медицинска и научна причина да се спира ваксинирането с "АстраЗенека"

Д-р Илиев: Починалите са единични случаи | StandartNews.com

,,След ваксинация две сестри от болница в Австрия получиха нежелани реакции, в резултат от които едната за съжаление почина, а другата получи белодробен емболизъм, но това са единични случаи, които се раздуват медийно. Няма медицинска и научна причина да се спира ваксинирането с "АстраЗенека". Някои страни спряха ваксинирането само заради изясняване на случаите, но пак ще повторя, че проблем с тази ваксина няма.“

Това сподели в студиото на "Още от деня" по БНТ ръководителят на лабораторията по инфекции към университета в Берн д-р Аспарух Илиев.

„До момента всички проучвания показват, че проблем с ваксината на "АстраЗенека" няма. Има обаче един феномен и той е, че винаги ще има естествени спонтанни смъртни случаи, когато се ваксинират повече хора“, категоричен бе д-р Илиев.

„Мненията за ваксините са поляризирани навсякъде, не само в България. За мен това е прехвърляне на фокуса към по-малкия проблем – към ваксините, а не към по-големия проблем, който е пандемията“, смята специалистът.

На въпрос за същността на ваксината на "Янсен" д-р Илиен уточни, това е векторна ваксина и е подобна на ваксините на "АстраЗенека" и "Спутник V".

По отношение на самия руски препарат той увери, че става дума за един "добър и стабилен продукт", подчертавайки, че при него витае повече геополитика от нужното.

Накрая специалистът напомни, че COVID-19 не е банален грип.

Трябва да се спрат училищата, които играят масова роля в заразяването. Трябва да се засилят мерките и изолациите, препоръча в заключение д-р Аспарух Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай