Д-р Брънзалов каза какво ще стане наесен със заразара

Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус, каза той

Д-р Брънзалов каза какво ще стане наесен със заразара | StandartNews.com

Наесен ще има повече пациенти с подобна на коронавирус симптоматика, тъй като ще се намесят и другите банални инфекции. Това съобщи за бТВ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той обясни, че хората трябва да бъдат ясно диференцирани – на такива с COVID-19 и с други заболявания.

„Ние не сме научени да лекуваме пациентите по телефона и не трябва така да се прави. Ситуацията обаче го изисква. В по-малките градове има по-добра колаборация между общопрактикуващите лекари, здравната система, РЗИ и НЗОК. Повечето от тях имат разкрити коронавирус кабинети, към които се насочват пациенти със съмнение за вируса. Не трябва в лечебните заведения да влизат такива пациенти“, подчерта той. 

Д-р Брънзалов бе категоричен, че средствата, с които се лекуват извънредни ситуации, все още са с бюджета на НЗОК и изтъкна, че бюджетът на касата не е правен за извънредни, а за нормални ситуации.

Няма ден без да имам поне 5-6 обаждания с оплаквания за коронавирус. Има разлика между заразен и болен. Проблемът не е само в тестването и правенето на рентгенови снимки, а основно в логистиката, каза д-р Николай Брънзалов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай