COVID-19 живее по-дълго при ниска температура

Това сподели доц. Любомира Гломб

COVID-19 живее по-дълго при ниска температура | StandartNews.com

Според научна публикация при 27°C COVID-19 живее около час и половина, но при 10°C-около 24 часа. Това сподели доц. Любомира Гломб в предаването "Офанзива".

Според нея рекордите при заболеваемостта се дължат на много фактори, но един от водещите се крие в атмосферите условия.

Тя посочи още, че ниската дисциплина при определени хора е спомогнала много за увеличаване на случаите, тъй като те откровено пренебрегвали противоепидемичните мерки.

„За момента данните са такива, че хората изграждат имунитет, но наличие на антитела в рамките на 5-6 дни не се появяват. Забелязваме още, че при по-леките случаи наличието на антитела е по-малко. И все пак, тепърва ще се трупат данни в тази посока, защото имаме само 10 месеца на събиране на информация“, каза вирусологът по отношение на сигурността, която могат да имат преболедувалите.

Тя призова още контактните на болен човек да не бързат с тестовете, защото в 99,9% от случаите PCR тестът ще бъде отрицателен в първите дни. Карантината обаче, е задължителна и неслучайно тя е 10 дни, защото науката е достигнала до извода, че в рамките на това време човек е в състояние да прояви симптоми, в случай, че е инфектиран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай