Понеделник,

COVID-19 живее по-дълго при ниска температура

От: Мартина Суботинова -
COVID-19 живее по-дълго при ниска температура
A
A
A

Според научна публикация при 27°C COVID-19 живее около час и половина, но при 10°C-около 24 часа. Това сподели доц. Любомира Гломб в предаването "Офанзива".

Според нея рекордите при заболеваемостта се дължат на много фактори, но един от водещите се крие в атмосферите условия.

Тя посочи още, че ниската дисциплина при определени хора е спомогнала много за увеличаване на случаите, тъй като те откровено пренебрегвали противоепидемичните мерки.

„За момента данните са такива, че хората изграждат имунитет, но наличие на антитела в рамките на 5-6 дни не се появяват. Забелязваме още, че при по-леките случаи наличието на антитела е по-малко. И все пак, тепърва ще се трупат данни в тази посока, защото имаме само 10 месеца на събиране на информация“, каза вирусологът по отношение на сигурността, която могат да имат преболедувалите.

Тя призова още контактните на болен човек да не бързат с тестовете, защото в 99,9% от случаите PCR тестът ще бъде отрицателен в първите дни. Карантината обаче, е задължителна и неслучайно тя е 10 дни, защото науката е достигнала до извода, че в рамките на това време човек е в състояние да прояви симптоми, в случай, че е инфектиран.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички