Чака ли ни нова ковид вълна наесен? Истината от пулмолог

Д-р Ангелова обясни, че симптомите на пост- COVID синдрома оттичат, а след това се завръщат

Чака ли ни нова ковид вълна наесен? Истината от пулмолог | StandartNews.com

“Не очакваме нова COVID вълна наесен, но очакваме висока заболеваемост от други респираторни вируси и инфекции”. Това каза в студиото на “Събуди се” пулмологът и специалист по вътрешни болести д-р София Ангелова. 

“От 1 април PCR тестовете сe прехвърлиха на пулмолозите. Ще се получи смесване на потоците с остри респираторни инфекции”, предвижда специалистът. 

“Когато хората започват да боледуват, острите състояния трябва да бъдат пренасочени от личния лекар към специалиста, а ние сме малко. Считаме, че ще настане хаос през есента, когато дойде моментът на високата заболеваемост”, каза още д-р Ангелова.

По думите й в мометна в София има около 25 пулмолози, а в малките населени места има случаи, в които 1 пулмолог  обслужва цял район. 

“Нашите кабинети са със запълнение графици за 2 седмици напред заради пост-COVID синдрома”, каза специалистът. 

Д-р Ангелова обясни, че симптомите на пост- COVID синдрома оттичат, а след това се завръщат, затова е нужен преглед при специалист. 

“Да не се притесняват хората и да бъдат търпеливи към нас”, призова тя. “Хубавото е, че тези симптоми изчезват с времето”, допълни д-р Ангелова и поясни, че движението и активният начин на живот помагат за по-бързото преодоляване на този синдром. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай