Бързите тестове не вършат работа при коронавируса

Според проф. Радка Аргирова ваксина срещу коронавируса ще има най-рано след година

Бързите тестове не вършат работа при коронавируса | StandartNews.com

Ако вчера си се заразил с коронавирус, не може на другия ден да имаш антитела, за да се установи наличието на инфекцията. Бързите тестове могат да изследват хора с грипоподбни симптоми, върнали се от рискови страни или контактни на други заразени. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Радка Аргирова - вирусолог, член на Медицинския съвет към правителството.

„Предполагам, че тестовете, които се продават в интернет от анонимни търговци, имитират един от бързите, който се прави с взимане на кръв от пръстта. Там резултатът излиза до 5 минути. Цялата работа не е в извършването на теста, а в  неговата интерпретация. Този тест изследва и потвърждава наличие на антитела. На тях им трябва време, за да се образуват. Поне 6-7 дни са нужни. На бързите тестове за коронавирус можем да се доверяваме с „известна уговорка за интерпретация“, смята Аргирова. По думите й пикът на заразата ще е в първите дни на месец май.

Професорът коментира и препоръката за масов скрининг за коронавирус. „Алгоритъмът вече е написан. Днес той ще бъде в компютрите на всички членове на съвета", каза тя.

Тя коментира и фалшивата новина с нурофена. „Няма данни дали лекарството има влияние върху заразените с коронавирус “, поясни професорът.

По думите й ваксината ще е готова след повече от година и половина.  И заключи, че е хубаво да се правят разходки, но трябва да се спазва разстояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай