Бърз тест лови коронавируса по дъха

Нужни са само няколко минути

Бърз тест лови коронавируса по дъха | StandartNews.com

Дъхът издава коронавируса. Учени от Сингапур представиха нов тест, който позволява за отрицателно време по дъха да се определи дали човек е носител на опасната зараза, съобщи ТАСС, като цитира прессъобщение на компанията "Бретоникс" (Breathonix).

Първите клинични изпитания, в които са участвали 180 пациенти от националния център по инфекциозни заболявания, е показал точност на измерване от 90 на сто. Авторите на теста съобщиха, че скоро той ще бъде изпробван на още 600 доброволци, информира БТА.

"Използването на подобен тестер не изисква специално обучение на персонала, диагностиката може да се провежда на най-оживените места като летищата например", каза Цзи Чжунаня, от Националния университет на Сингапур, който е сред ръководителите на проекта. Той уточни, че резултатите се получават в рамките на няколко минути.

За разлика от съществуващите в момента методи за установяване на коронавируса, сингапурските учени измерват измененията в химическия състав на човешкия дъх. Ръководителят на проекта поясни, че "при всяко издишане се изхвърлят летливи органични съединения, които се образуват в резултат на различни биохимически реакции в клетките".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай