Борисов с важни подробности за АстраЗенека

Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме, каза той

Борисов с важни подробности за АстраЗенека | StandartNews.com

Важни подробности за ваксината на „АстраЗенеса”, която притесни цяла България, след като жена в Пловдив почина, изнесе в Кюстендилско премиерът Бойко Борисов. Той спря вчера ваксинацията с препарата на Оксфорд до изясняване на случая.

Поръчахме от „АстраЗенека“, защото първи започнаха изпитанията, каза Борисов.  "Имаме уверения, че до сряда ще минат всички тестове. До тогава не плащаме", отсече той. И обясни, че разликата в цените на ваксините изобщо не е малка. „Ако едната е няколко единици долара, другата е 1-15 отгоре. Търговската война между фирмите, е като в заведенията. Ако едното работи за 4 лева, а другото за 15 при същите условия, къде ще си изпиеш кафето", запита Борисов. Той призова да се спазват противоепидемичните мерки и подчерта, че правителството никога не е имало за цел са ощетява бизнеса и да го противопоставя на други сектори.

Борисов е на обиколката си заедно със зам.-министъра на благоустройството и регионалната политика Николай Нанков, шефа на Българската агенция на заведенията Ричард Алибегов и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Борисов обеща веднага когато руската ваксина бъде одобрена за ползване в ЕС, България да поръча и от нея.

„Ако руската ваксина, която си е дала документите в ЕАЛ, бъде одобрена, след това Комисията отиде и провери как се произвежда и ни разрешат и нея, ще вземем и ще предоставим, на който желае, да си я направи. Китайската все още не е подала документи в ЕАЛ. Това е много регулиран пазар на лекарствата. Смея да кажа, че компромиси в Европа с това не се допускат”, заяви премиерът.

"Чисто психологически да дойдеш да пиеш едно кафе и да си отидеш е добре за народа", отбеляза премиерът.

„Моля премиерът за съдействие относно изплащането от приходната агенция. Това е молбата на бранша – да се ускори плащането на компенсациите“, помоли Алибегов.

„Правим всичко възможно, около 15-20 милиона вече са изплатени. Има много неблагодарни политици и когато има зор за нещо и ние избързаме, те дават сигнали, че не сме спазили някоя процедура“, обясни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай