Българка разкри как се ваксинират по 200 000 на ден

Препоръчвам на всеки да не се колебае, а да се имунизира!“, категорична е Хели Мандил

Българка разкри как се ваксинират по 200 000 на ден | StandartNews.com

Израел отвори вчера всички ресторанти, молове и фитнес салони, след като достигна почти 50% ваксинирани от населението. 4,5 милиона са ваксинирани, а 2,6 милиона имат поставена втора инжекция от ваксината на Пфайзер. През януари е имало периоди, когато са ваксинирани по 200 хиляди души на денонощие.

И правителството отчете 98,5% спад на заразените. Всички ваксинирани ще носят т. н. „зелени пропуски“. Хора без такива няма да бъдат допускани до фитнеси, например.

Българската преводачка Хели Мандил живее и работи в Израел от 2006 година. Ето какво разказа тя от Тел Авив за добрата организация, която позволи на Израел да ваксинира половината от 9 милионното си население за по-малко от два месеца, съобщава "Марица".

„Аз лично се ваксинирах чрез здравната си каса - тук здравните каси са 4. В момента, в който бе разрешено ваксинирането на над 50-годишните, получих SMS с линк за запазване на час за ваксинация.

Отидох на определения час в здравната каса с магнитната си здравна карта - при нас всичко е дигитализирано, вкл. лекарствата се поръчват по интернет. На момента бях ваксинирана.

В Израел се използват само ваксини на Пфайзер. Те са закупени много преди старта на производството им.

Не сме имали нито зелени, нито сини коридори за ваксинация. Не съм чувала за ваксиниране през нощта.

Дъщеря ми, която е на 18 години и която работи в културна институция, се ваксинира чрез работното си място. Най-голямата болница в Тел Авив - "Ихилов", бе организирала поставяне на ваксини на площад "Рабин". Хората се редят на опашки, чакат си реда и се ваксинират.

Имаше и множество подвижни станции за изследвания за корона (не знам точно какви изследвания са извършвани там, но бяха безплатни и без предварителен ред), в допълнение на пунктовете за преглед към здравните каси.

Преживяхме 3 много тежки общи карантини, затворени магазини, театрални и концертни зали и т.н. Препоръчвам на всеки да не се колебае, а да се ваксинира!“ добавя Хели Мандил.

В Израел също се задават парламентарни избори и темата за ваксините и отварянето на магазини, заведения и молове е основна в кампанията.

Миналата година премиерът Нетаняху бе много критикуван за това как правителството реагира на опасността в началото на пандемията, която уби 5400 израелци.

Според стриктната програма за ваксинация, одобрена от Бенямин Нетаняху, 95% от хората между 80 и 95 години вече са ваксинирани.

Тези над 50 години са считани за най-многобройна рискова група – от тях без ваксини са останали само половин милион души.

В социалните мрежи на страната също има многобройни фалшиви новини, които плашат хората. За тях и държавата Израел още не е измислила лек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай