Петък,

Българи на юруш в Гърция за Великден, какво ще донесат от там

От: Рачо Рачев -
602
Българи на юруш в Гърция за Великден, какво ще донесат от там
A
A
A

Повече от 90% от починалите от коронавируса у нас са неваксинирани, а като цяло населението е ваксинирано само на 30%, съобщи пред НоваНюз депутатът от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев. Според него ваксинацията със сигурност намалява тежестта на боледуването и минимизира смъртността.

"Предстоят великденските празници, много хора ще отидат в Гърция, където има пик на заразата от COVID. Има потенциален риск от заразяване, макар тенденцията сега у нас да е към спад. Ще има следващ пик, кога ще е той е трудно да се каже. Това зависи основно от поведението на хората, вирусът си съществува", заяви още той.

По отношение на мерките д-р Симидчиев отбеляза, че през цялото време те са били различни според специфичните обстоятелства. "В началото нямахме ваксина, затова подходът беше един, а след това - друг", подчерта лекарят.

"В здравната комисия постигнахме консенсус за това как трябва да се подходим в бъдеще. Това беше консенсус, свързан с това да има баланс между тежестта на процеса  да имаме яснота с един план, който да е конкретен за даден причинител, който министерството разработва, официално се представя пред хората, постига се консенсус върху този план и вървим напред планомерно, устойчиво и неполитизирано. В резултат на това в бъдеще ще имаме много по-добри резултати при контрол на каквито и да е ситуации, ако те възникнат", каза Симидчиев за приетите промени в Закона за здравето. 

Народният представител от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов също коментира за промените в закона и каза, че за тях особено важно е било да се реши маски, ваксинация и сертификат да няма възможност да бъдат въвеждани, когато няма извънредно положение, когато ситуацията не предполага такова въвеждане.

"Затова фигурира в закона невъзможността да се изисква документ, позволяващ влизането в обществени сгради, което автоматично прави невъзможно да се изисква и задължителна ваксинация. Най-вече да има съблюдавани правила, правилник или национален план, в който да пише кога РЗИ или министърът могат да въведат определени мерки", каза Чорбанов.

Той заяви, че идеята на една ваксина е да е ефикасна и да спира заразяването, след това да облекчава протичането на болестта.

"Строгите мерки спират разпространяването на вируса, но след това следва пик, така е в момента в Гърция", отбеляза той.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com