Неделя,

Безопасни ли са ваксините за хора с алергии

От: Агенция Стандарт -
444
Безопасни ли са ваксините за хора с алергии
A
A
A

Алергичните реакции на ваксините срещу COVID-19 са редки, дори и сред хората, получавали преди усложнения в резултат на имунизации, прием на лекарства и други, съобщи ЮПИ, като цитира резултати от ново изследване.

Авторите му въпреки това подчертават, че трябва да бъдат взети предварително мерки, за да се гарантира безопасността при ваксиниране при хората с висок риск от поява на алергични реакции. Резултатите от изследването на израелски специалисти от болница "Тел Ашомер" в Рамат Ган бяха публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация "JAMA Network Open".

При 98 на сто от повече от 400 участници в изследването, представени като "силно алергични", не е имало преки реакции след приема на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Шестима или по-малко от 2 на сто от участниците в експеримента са получили "слаби алергични реакции", а трима или по-малко от един процент, са получили анафилактичен шок.

"Процентът алергични реакции - и особено анафилактичните, на ваксината на Pfizer/BioNTech е по-висок в сравнение с други масово използвани ваксини. Това е особено изразено при пациенти с минали алергични реакции", пишат авторите на изследването. Те обаче подчертават, че ваксините са основен инструмент срещу пандемията и препоръчват използването им с вземане на всички мерки за безопасността на хората.

Рискът от тежки алергични реакции, включително и анафилактичен шок, към настоящите ваксини срещу COVID-19 на компаниите Johnson & Johnson, Moderna и Pfizer/BioNTech, е "много нисък", установи изследване, публикувано по-рано тази година. Едва 29 души от 4,8 милиона ваксинирани в САЩ са получили тежка алергична реакция след прием на ваксина, установиха Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Всички те са получили анафилактичен шок, който е "потенциално животозастрашаваща алергична реакция".


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com