Бедствие в Благоевград. Лекар изригна от гняв

Пациенти с двустранни пневмонии лежат вкъщи, легла няма

Бедствие в Благоевград. Лекар изригна от гняв | StandartNews.com

Личен лекар в Благоевград изригна от гняв и безсилие. Градът буквално бедства под натиска на пандемията от коронавирус. „Ковид-картината е доста сериозна и поражда в мен и огромна тревога, и огромно недоволство и гняв, каза пред БНР общопрактикуващият лекар от Благоевград д-р Димитринка Вълчанова. Тя определи ситуацията като изключително сериозна. „В същото време срещаме сякаш една съпротива от нашите управляващи – говоря за Благоевград, да се вземат навреме много по-сериозни мерки, за да ограничим това лавинообразното разпространение на Covid инфекцията“, каза д-р Вълчанова. В Благоевград не беше направено нищо допълнително, за да бъде спряно разпространението на инфекцията, смята общопрактикуващият лекар.

„Всяко изказване на управляващите започва с репликата „Има легла“. Знаете ли обаче колко е празна от съдържание тази реплика? Какво значи легла? Какви са тези легла? Това не са легла в спа центрове и хотели. Това са болнични легла и на тях ляга болен човек“, коментира общопрактикуващият лекар. Каквото и да направим, където и да поставим легла, докато не спрем разпространението на инфекцията, легла няма да има, допълни д-р Вълчанова.

Легла няма, категорична е д-р Димитринка Вълчанова. Тя разказа за 10-15 души с двустранни пневмонии, които лежат вкъщи и уточни, че това са данни само от последната седмица.

„Пневмонията вече е усложнение. Двустранната пневмония вече е сериозно усложнение. Да не говорим, че става дума за хора във възраст рискова, със съпътстващи допълнителни сърдечно-съдови, ендокринни, бъбречни, чернодробни заболявания, които изискват този пациент да бъде наблюдаван, да бъде лекуван в болнично заведение.“, продължи д-р Вълчанова.

Личните лекари полагат неимоверни усилия да лекуват такива пациенти, изтъкна още д-р Вълчанова, която има над 70 обаждания от свои пациенти дневно. И призова: „След като общопрактикуващите лекари останалата част от съсловието ги тълкува като не толкова знаещи, нека знаещите, доценти и професори, да обяснят как се лекува една такава пневмония при диабетик и при сърдечно-съдово болен”.

Лесно е, когато 24 часа се наблюдава динамиката на един пациент в болница, допълни Димитринка Вълчанова. „Дали някой от колегите болнични, много знаещи и още по-много знаещи ще излязат и ще поемат ангажимента да лекуват такъв пациент само по субективни оплаквания, по телефона? /…/ Кажете ми вие как по телефона се преценява чернодробната дисфункция, как се преценява бъбречната дисфункция?“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай