Балтов успокои ваксинираните с АстраЗенека

Много ученици са изкарали ковид инфекцията без симптоми, е мнението на шефа на "Пирогов"

Балтов успокои ваксинираните с АстраЗенека | StandartNews.com

„Хората, които са били ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се притесняват. Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани”. Това заяви в ефира на NOVA директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той добави, че първите втори дози от препарата трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.

„Производителите на Jansen също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на AstraZeneca е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността й е 7-8 пъти по-висока”, каза проф. Балтов.

„Предупреждаваме всички да ни потърсят, ако имат странични реакции след имунизацията. При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват подобни проблеми”, казва още той.

Специалистът добави, че страната ни очаква много големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи само от самите нас и личните лекари.

"Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай