Балтов каза ще носим ли маски в офиса

Обсъждат ограничаване на движението на възрастните хора

Балтов каза ще носим ли маски в офиса | StandartNews.com

Задължително носене на маски в офиса ще препоръча на Националния оперативен щаб проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Това съобщи самият той в интервю за бТВ. Проф. Балтов бе категоричен, че във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска – независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Затова ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в необществените закрити помещения.

Следващата седмица ще се дискутира още дали трябва да се ограничи придвижването на по-възрастни хора, съобщи още професорът.  „Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки. Прогнозата ми е, че до края на месеца ще има около 30 хил. заразени с коронавирусна инфекция“, допълни той.

Ръстът на заразените с коронавирус в последните дни се дължи на неспазване на мерките и най-вече на неносенето на маски, обясни директорът на „Пирогов”.  По думите му през последните шест месеца здравните власти алармират да се носят маски и да се спазва дистанция – но рядко се виждат стриктни граждани.

„Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това оказа влияние. В момента, в който социалната комуникация започна да става на затворено – веднага се вдигна процентът“, заяви проф. Балтов. 

„Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва – решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория“, заяви още директорът на „Пирогов“. 

Проф. Балтов коментира, че ако броят на положителните случаи продължават да растат, страната ни ще влезе в „червената зона“, което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към България. Медикът допълни, че за момента няма опасност от колапс на здравната система.  Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на случаите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай